Italija – Nacionalni park Cinque terre

milica raskovic

Dobili ste mogućnost ulaska na platno, slikara koji smelo koristi pregršt jarkih boja, opis je pet ribarskih sela, na obroncima stena Ligurske regije. Koliko ćete iskoristiti ovakvu priliku zavisi samo od vaše želje da se prepustite i na kratko izmestite iz sopstvene rutine.

Italijanska izreka – Ars longa, vita brevisUmetnost je duga, život je krataknajsažetije otkriva jedan stil života u kom preovlađuje ležernost. Umetnost, u ovom kontekstu, dobija najširi smisao, ona se tu stvara, nosi, gleda, udiše, jede, pije, priča i prenosi.

Tamo gde nikada nije ni prerano, ni prekasno da se na najbolji način iskombinuje idealna mera boja (zeleno kao bosiljak, crveno kao čeri paradajz i vino, belo kao mocarela) ukusa, mirisa, energije. Da se sva čula probude, da vrcamo, gde se emocije pokazuju naširoko kroz osmehe, gestikulaciju, glasan govor, psovke…

milica raskovic

Mljackanje kao izraz najvećeg uživanja u ukusima hrane, glasan smeh dok prijatelji za stolom, na travi ili stepenicama dele porcije, uz obavezne zvuke kuckanja vinskih čaša nije u domenu posebnih prilika, način je života.

milica raskovic

Šarajući pogledom na gore, na svakom balkonu i prozoru vijori se sveže opran veš, doprinoseći postojećem koloritu i živosti, menjajući perspektivu svakodnevice.

milica raskovic

Usred ruševina neverovatan priliv emocije. Zvuci talasa koji se mešaju sa zvukovima mini harfe. Žice pod prstima jednog stranca, u kreativnom zanosu,  koji uz osmehe stvara melodije, povremeno potanjajući u svoj svet, a sledećeg momenta vraćajući se u stvarnost. Vrtlog osećaja ispoljen kroz grč lica tog virtuza među kamenjem jedan je od kadrova u koji možete neometano ušetati.

U koji god ćošak oko zaviri, a prst na aparatu klikne, dobija se uspomena koja pri svakom prelistavanju slika budi onaj dobar osećaj prisutnosti jednom momentu života, tamo negde na čizmi, gde su ljudi dobro savladali lekciju iz hedonizma i spontanosti.